Om golfspillet

Historie

Golfspillet

Golfbanen

Golfreglerne

Hcp-systemet

Elite og Bredde

Historie

Præcis hvor og hvornår golf er opstået er stadig et åbent spørgsmål. I 1457 forbød Skotlands konge, James II, i et dekret sine undersåtter at spille golf, fordi skotterne på grund af spillets omfang negligerede landets forsvar mod angreb fra England. Golf blev spillet på sandbankerne langs den skotske kyst, "links", med naturlige udfordringer. Banerne var åbne for offentligheden og blev benyttet af alle sociale lag. De første kendte regler blev udformet i 1744 af "the Honourable Company of Edinburg Golfers". Ti år senere udformede golfere fra St. Andrews nogle elementære regler, der ligger til grund for de nugældende, hvis førsteudgave blev skrevet i 1897.

Golf har været spillet i Danmark siden 1898, da Københavns Golf Klub blev dannet. Ti år senere kom Aalborg Golf Klub til. I 1913 blev KGK medlem af Dansk Idræts-Forbund(nu Danmarks Idræts-Forbund). Dansk Golf Union blev stiftet i 1931 med fire klubber som medlemmer, og i 1933 indstiftedes det danske mesterskab.

Golfspillet

Det drejer sig om at slå en lille, kompakt bold, der højst må veje 45,93 gram og ikke må være mindre end 42,67 mm i diameter, i et cylinderformet hul på 108 mm i diameter. En golfrunde består af 18 huller. Der findes baner med hhv 9, 18, 27 og 36 huller - hvis der er 9 huller, spilles de to gange igennem; hvis der er 27 huller, udvælges to 9-hullers kombinationer. Hullerne er sædvanligvis mellem 100 og 500 meter. (Himmerland, New Course, har et 10. Hul, par 6 på 610 meter.)

Golfbanen

Banen består af et udslagssted, "Tee-sted", et klippet areal, hvor spillet forventes at foregå, "Fairway" og et tætklippet areal, "green", hvorpå hullet befinder sig. Arealerne udenom er almindeligvis ubehandlede og betegnes "Rough". Herudover findes eksempelvis naturlige eller kunstigt anlagte søer og vandløb, "vandhazard" eller "bunkers", der er nedgravede arealer fyldt med sand.

Golfreglerne

Reglerne vedligeholdes og styres af The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews og USGA, der reviderer og fortolker. Der findes i princippet to forskellige spilleformer: Hulspil og slagspil med forskellige regler. I hulspil spilles om de enkelte huller og det gælder om at vinde flere huller end modstanderen, mens der i slagspil spilles om hele den eller de fastsatte runder.
De vigtigste golfregler er:

Bolden tees op max 2 køllelængder bag teestedets markeringer. Derefter spilles bolden, som den ligger, medmindre andet er foreskrevet i reglerne.
Hvis bolden havner i bunker eller vandhazard, må køllen ikke hviles på jorden "groundes" inden slaget.

Man må markere og løfte sin bold,

som ligger på green. Bolden må også renses.

som kunne hjælpe en anden spiller

som generer en anden spiller

som skal identificeres

som skal inspiceres

som skal inspiceres for skader, der gør den ubrugelig

Man må uden straf droppe sin bold fri af

kunstigt tilvirkede ikke flytbare genstande (kunstige overflader på stier, fastmonterede skilte og bænke, broer, bygninger, drænrør, o.l.)

areal under reparation.

hul lavet af gravende dyr

tilfældigt vand

Man taber hullet i hulspil og får to straffeslag i slagspil, hvis:

man spiller en forkert bold

man "grounder" i bunker eller vandhazard

ens bold rammer flagstangen efter slag fra greenen

man dropper et forkert sted (i slagspil kan man diskvalificeres herfor)

man berører sin puttelinie, undtagen

ved rensning af puttelinien for løse naturgenstande o.l.

ved markering og løftning af bolden

ved adressering

ved reparation af nedslagsmærker og hulpropper

Man får ét straffeslag, hvis

man kommer til at flytte sin bold i hvile. Den skal genplacere

Man må fjerne

løse naturgenstande (sten, blade, kviste, orme, insekter o.l.), hvis de ikke ligger i samme bunker eller vandhazard som bolden

flytbare forhindringer, dvs. tilvirkede genstande (river, løse skilte, flis o.l.)

Ligger bolden i vandhazard, kan man

spille bolden som den ligger - uden at grounde

droppe bagved vandhazarden (i forhold til selve hullet) med ét straffeslag

droppe der, hvor man sidst spillede, med ét straffeslag.

Hvis bolden ligger i en såkaldt parallel vandhazard, kan man herudover med et straffeslag vælge at

droppe bolden to køllelængder fra det sted, hvor bolden gik ind i hazarden

droppe på modsat side af hazarden, men ikke nærmere hullet.

Hvis bolden ikke kan findes på 5 minutter og ikke er i vandhazard eller hvis den er røget "Out of Bounds" (uden for banens grænser), skal man spille en ny bold derfra, hvor det oprindelige slag blev slået, med ét straffeslag. Det oprindelige slag skal også tælles med.

Hvis bolden ligger uspilleligt uden for en vandhazard, kan man med ét straffeslag vælge mellem

at droppe indenfor to køllelængder, ikke nærmere hullet (I bunker: Der skal droppes i bunkeren)

droppe bagved det uspillelige sted ( i forhold til selve hullet) i vilkårlig afstand. (I bunker: Der skal droppes i bunkeren)

droppe derfra, hvor man sidst spillede.

Hcp-systemet

Handicapsystemet gør det muligt for gode og mindre gode golfere at spille mod hinanden. Systemet består i princippet i, at den enkelte golfer får tildelt et handicap, d.v.s. et antal slag. Ved at trække handicappet fra anvendte slag på en runde, opnås i slagspil en sammenlignelighed (nettoscore). I hulspil får spilleren med højst handicap et antal slag forud, som er forskellen mellem spillernes handicaps. Handicappet reguleres (af klubben på grundlag af et scorekort), eftersom golferen går en bedre eller dårligere runde. (læs mere om handicapsystemet her)

Elite og Bredde

De unge talenter i klubberne understøttes af sportslige aktiviteter og DGU's deltagelse i mesterskaber og internationale turneringer. DGU's sportsudvalg og elitekomitéer er ansvarlige for disse aktiviteter, der administreres af landstræneren og elitelederen. Desuden arrangerer DGU nationale mesterskaber og landsturneringer hvis afvikling hører under den administrative sportsleder.

Golf er en populær fritidsbeskæftigelse for den enkelte og for familien Den giver motion og naturoplevelse. Den kan spilles med eller uden partner(e) og sædvanligvis året rundt. En golfrunde er almindeligvis på op imod 6-7 kilometer og varer ca. 3 1/2 - 4 timer, idet man selv er herre over spilletempo.

Kilde: Dansk Golf Union.